Samarbejde

Plan22+
Københavns Universitet

Ydelser

Helhedsplan

Kunde

Assens Kommune
Odense Kommune

År

2024

Helhedsplan for det højfynske landskab

Tilgang

Det fynske landskab er en væsentlig ressource, som vi både skal passe på men også bruge aktivt til udvikling med en fortsat tydelig fynsk identitet.

Potentialekortet opdeler området efter de naturgivne forudsætninger og mulighederne for at bidrage i den grønne omstilling: Eng- og græslandet, skov- og bakkelandet samt det multifunktionelle agerland. For de tre delområder er der udviklet planprincipper, der
bade respekterer og aktivt bruger de særlige potentialer i hver af områderne. Principperne angiver en vægtning mellem fremtidige anvendelser til hhv. natur, landbrug, solcelleanlæg, rekreation og skov.

Download helhedsplan for det højfynske landskab

Landskabets karakter

Område 01: Vissenbjerg Bakkerne
Dette område berøres ikke særligt i helhedsplanen. Vissenbjergfredningen og de øvrige fredninger i området er væsentligt for den overordnede landskabsfortælling om Højfyn.

Område 02: Eng- og græslande
t
Eng- og græslandet består primært af letkuperet terræn og en mosaik af marker, enge, lavbundsarealer og mindre bevoksninger.

Område 03: Skov- og bakkelandet.  
Skov- og bakkelandet er karakteriseret ved et skovpræget bakkelandskab.

Område 04: Det multifunktionelle agerland
Det multifunktionelle agerland er bl.a. karakteriseret som et relativt intensivt landbrugslandskab, beliggende på et letbølget terræn som skråner ned mod Odense Å.

Zoom-in i delområde 4:
Det multifunktionelle agerland

Landskabet har præg af et åbent, bølget landbrugsland, der rummer større dyrkningsflader end de øvrige delområder. Trods hegn, der visse steder afgrænser markerne, er landskaberne præget af udsigter på tværs af landskabet. Lavbundsprojekter og skovrejsning ved Brylle og Holmehave beskytter områdets værdifulde drikkevandsressourcer og byder på stiforbindelser, shelters, hundeskov og formidling.

Det bølgede mosaiklandskab rummer plads til udvikling og innovation af fødevareproduktion. Men landbrugslandet bliver også mere multifunktionelt, og tidligere landbrugsarealer vil opfylde nye funktioner og samfundsbehov. I området vil der fortsat være et stort fokus på at beskytte de værdifulde grundvandsmagasiner. Det kan ske gennem både skovrejsning, vådområder og ny, varig natur.