Vindmøller ved Vosnæs

Aarhus Kommune ønsker at bidrage til nedbringelse af CO2-udledningen. I Aarhus Kommuneplan 2017 er der udpeget tre områder til opstilling af vindmøller. De udpegede vindmølleområder er fundet på baggrund af videst muligt hensyn til naboer, natur og landskab.

Et af vindmølleområderne i Kommuneplan 2017 er et område ved Vosnæs. Udpegningen af vindmølleområdet ved Vosnæs giver mulighed for at opstille 3 vindmøller på op til 150 meters højde inden for kommuneplanrammens geografiske afgrænsning.

Placering

Vindmøllerne opstilles i én række med ensartet indbyrdes afstand. Anlægget ønskes opført i et åbent landområde øst for Løgten, i den nordøstlige del af Aarhus Kommune.

Synlighed

Et af redskaberne til at visualisere vindmøller er en præcis 3D model af området, som giver et godt indtryk af vindmøllernes højde og synlighed fra det omkringliggende landskab.

I 3D modellen nedenfor kan man selv navigere rundt og finde de udsigtspunkter, der har interesse. Når man står “på jorden”, nederst i 3D modellen, svarer det til en øjenhøjde på 1,6 meter. Prøv at tænde og slukke for vindmøllerne for at få et indtryk af, hvor meget de nye elementer vil fylde i det eksisterende landskab.

Document
Oplev 3D
near_me

Visualiseringer

Visualiseringerne er baseret på fotos fra området. Fotografierne er optaget med kamera på stativ således, at billedet svarer omtrent til en øjenhøjde på 1,6 meter. Alle fotos er optaget med et fast 50 mm objektiv, således at billedrammen så vidt muligt svarer til det menneskelige synsfelt, hvis man selv stod på stedet. Visualiseringer af vindmøller er udarbejdet i en kombination af kalibreringsredskaber (Windpro) og billedredigering (Photoshop).

Visualiseringerne er lavet som ekstra brede panoramaer. De kan på nogle skærme fremstå som “beskåret”. Det kan tilpasses ved at gøre browseren mindre eller forstørre vinduet til flere skærme. Det anbefales at se på visualiseringerne i “fuld skærm” - og gerne på en så stor skærm som muligt.

Fotopunkt 1 : Skødstrup

Fotopunkt 2: Vosnæsvej

Fotopunkt 3: Syd fra møllerne

Fotopunkt 4: Havhusene

Fotopunkt 5: Ugelbølle Strand

Borgermøde

Etablering af vedvarende energianlæg optager plads og kan have indvirkning på blandt andet landskab, natur og de nærmeste naboer. Derfor har kommunen udarbejdet principielle retningslinjer for placering af vindmøller.

Aarhus Kommuneplan 2017, der sikrer at planlægningen vil bidrage til at skabe merværdi under hensyn til naboer, biodiversiteten, landskabsoplevelsen og drikkevandet, samt at den konkrete planlægning vil bero på dialog med lokalområdet.

Nedenståendeer en præsentation fra NRGi på borgermødet d. 05.09.23. I præsentationen kan man læse om den proces projektet gennemgår, samt de emner som der tages højde for i den videre vurdering, herunder: opstillingsmulighederne, vindmøllernes støj og skyggekast, VE-bonusordning og grøn ordning.

Du har mulighed for at downloade præsentationen nedenunder.

Støj

Støj fra vindmøller i drift er reguleret af lovgivningen. I Danmark har vi mange års erfaringer med støj fra vindmøller, og Miljøstyrelsens grænseværdier for støj ved naboer er fastlagt på baggrund af, hvad der miljømæssigt og sundhedsmæssigt er acceptabelt.

Nedenstående video forklarer hvad støjniveauerne svarer til i en helt almindelig hverdag.

Produktion

Nedenfor ses to produktionsark – et for hvert scenarie af placeringen af vindmøllerne. Beregninger af den forventede produktion fra vindmøller tager udgangspunkt i vindstatistik. Vindmodellen er baseret på en 20 års mesoskala data fra den øvre atmosfære trukket ned til overfladen under indflydelse af det lokale terræn. Vindretningsfordelingen er korrekt i forhold til den konkrete placering, og vindhastigheden er styret på plads med kontrolvindmøller. DTU’s WasP-model bruges til at flytte vindklimaet rundt i terrænet. Herudover kontrolleres vindberegningerne ved hjælp af produktionsstatistik for de nærmeste eksisterende vindmølleanlæg.

Nedenstående to produktionsark viser beregningerne lavet for vindmøllerne ved Vosnæs.

Om NRGI

Baggrunden for projektet er et samarbejde mellem lokale lodsejere og NRGi Renewables A/S. NRGi er et fællesskab af virksomheder inden for energi, grøn omstilling og det byggede miljø, der fungerer som forsyningsselskab for Østjylland. NRGi er ejet af el-forbrugerne i Østjylland herunder forbrugerne i Aarhus Kommune.

Created by Urland ApS