Solenergi ved
Margrethelund

Proces, synlighed og produktion

I samarbejde med en række lokale lodsejere ønsker NRGi Renewables A/S at opsætte solceller ved Margrethelund i Syddjurs Kommune. Projektet ligger ca. 1,5 km nord for Ryomgård og omfatter et areal på ca. 73 ha. Arealerne benyttes i dag til landbrug.

Projektet har været under udvikling i længere tid. Undervejs er der gjort mange overvejelser omkring den bedste udformning af projektet, særligt i forhold til naboer og omgivelser.

Her på siden kan du dykke nærmere ind i projektforslaget og dets udformning samt se, hvordan anlægget vil komme til at syne set fra de nærmeste omkringliggende områder.

Proces

I foråret 2021 anmodede NRGi Renewables Syddjurs Kommune om at igangsætte planlægning for et solcelleprojekt ved Margrethelund.

Anmodningen blev, som en del af en samlet pulje af forskellige solenergiprojekter rundt omkring i kommunen, behandlet af Byrådet i Syddjurs Kommune på et møde i juni 2021. På mødet traf Byrådet beslutning om, at igangsætte planlægningen for en række af de ansøgte solenergianlæg i kommunen og fastlagde i den forbindelse en rækkefølge for planlægningen. Projektet ved Margrethelund følger i hælene af fire andre solenergiprojekter, som Syddjurs Kommune har gennemført planlægning for i perioden 2021-2023. De fire øvrige projekter ligger ved Mesballe, Høegholm, Dalsgaard og Kolind.

Som indledende forberedelse til planlægningen har Syddjurs Kommune i juni 2023 gennemført en forudgående offentlig høring for solenergiprojektet ved Margrethelund. Den offentlige høring er gennemført med henblik på indkaldelse af idéer og forslag fra borgere, foreninger og myndigheder til den videre planlægning for et solcelleanlæg i området. I høringsperioden modtog kommunen 12 høringssvar fra blandt andet projektets nærmeste naboer.

Nabomøde

På baggrund af den forudgående offentlige høring har NRGi Renewables taget initiativ til et møde med de nærmeste naboer for, at indbyde til dialog om de indkomne bemærkninger og eventuelle ønsker til tilpasning af projektforslaget. Med udgangspunkt i dialogen på mødet som blev gennemført i august 2023 og bemærkningerne fra den offentlige høring er projektet blevet tilpasset af hensyn til blandt andet naboejendomme og landskabelige interesser.

Den videre proces

Solcelleanlægget ved Margrethelund er fortsat kun på projektstadie, hvorfor der fortsat er mulighed for at justere og tilpasse på en række forhold, så det nye solcelleanlæg kan arbejde så godt sammen med andre idéer og tiltag som muligt.

I det videre forløb vil projektudvikler og lodsejere meget gerne indgå i dialog med lokalområdet og Syddjurs Kommune om, hvordan projektet kan udformes til bedst gavn for landskabet og dets værdier, områdets natur og lokale beboere.

Placering og projektbeskrivelse

Projektområdet på cirka 73 ha. ligger i et kuperet landskab udenfor Margrethelund cirka 1,5 km nord for Ryomgård.

Solcelleanlægget ved Margrethelund vil udgøres af solcellepaneler og tilhørende installationer i form af nettilslutningsanlæg, fordelt over anlægget samt langs- og tværgående veje. Solcellepanelerne placeres på stativer i parallelle rækker og får en højde på op til 3,5 meter.  

I det nuværende projektforslag vil det samlede areal til solceller udgøre et areal på omtrent 66 ha.  

Centralt i området etableres der desuden en 60 kV transformerstation, der vil lede den producerede strøm videre ud i det fælles elnet.  

Som en del af projektet etableres der grønne korridorer og ny beplantning i området med henblik på at indpasse det nye solcelleanlæg i landskabet. I kombination med den eksisterende beplantning som bevares, har den nye beplantning til hensigt at bryde de store flader op i mindre felter og vil over tid få en afskærmende effekt af hensyn til både landskabet, omkringboende og forbipasserende.

Grønne korridorer

Gennem projektområdet etableres der tre grønne korridorer der friholdes for solceller. Korridorerne er strategisk placeret i forhold til omkringliggende skove, landskabelige værdier og terræn. Korridorerne er ikke tiltænkt offentlig færdsel gennem området, men vil tjene naturhensyn i form af bedre forudsætninger for øget biodiversitet, faunapassage gennem området samt visuelle hensyn.

De grønne korridorer består af en blanding af engarealer og zoner til beplantning. Engarealerne vil tilsås med en særligt udvalgt blanding af lavtvoksende græsser og urter, der vil fremme biodiversiteten i området. De udlagte zoner til beplantning er så vidt muligt placeret på de højtliggende dele af terrænet, for at bryde de store flader af solceller ved indsyn fra omkringliggende arealer. Inden for zonerne placeres der varierende beplantning der forventes at opnå en højde på mellem 4,5-6 meter i fuldt udvokset tilstand.

Plantebælter

Langs projektets yderkanter etableres der plantebælter, hvor de kan have en slørende effekt for forbipasserende og for omkringboende. Plantebælterne i projektet har en bredde på 10 meter og etableres med en variation af træer og buske i 3 rækker. Bælterne forventes at opnå en højde på 4,5-6 meter i fuldt udvokset tilstand.‍

Synlighed og visualiseringer

Større solcelleanlæg vil delvist være synlige fra dele af de nærliggende omgivelser, og kan derfor med deres synlighed godt have betydning for oplevelsen af de omkringliggende landskaber.

Digital 3D-model af projektet

Et af redskaberne til at få en fornemmelse af anlæggets synlighed fra de nære omgivelser er en præcis 3D-model af området og det foreslåede projekt.

Modellen giver et godt indtryk af solcellepanelernes højde og rummelighed i det kuperede terræn, der præger landskaberne omkring Margrethelund og er blandt andet blevet brugt i projektudviklingen til at fastlægge behovet for afskærmende beplantning omkring anlægget, samt behovet for opdeling af anlægget i mindre enheder.

I 3D-modellen nedenfor kan du navigere rundt og finde de udsigtspunkter, der har mest interesse. Du kan tænde og slukke for solceller og beplantning i informationsboksen for at få et indtryk af, hvor meget de nye elementer vil fylde i det eksisterende landskab. Når man står “på jorden” i 3D-modellen svarer det til en øjenhøjde på 1,6 meter.

Document
Oplev 3D
near_me

Visualiseringer

Foruden 3D-modellen er der udarbejdet en række visualiseringer af projektforslaget fra udvalgte punkter i nærområdet. På kortet nedenfor ses visualiseringspunkterne. 

Visualiseringerne er baseret på fotos fra området, som er optaget med kamera på stativ, således at billedet omtrent svarer til en øjenhøjde på 1,6 meter. Billedrammen svarer så vidt muligt til det menneskelige synsfelt, hvis man selv stod på stedet.

Det anbefales at se på visualiseringerne i fuld skærm - og gerne på en så stor skærm som muligt. Skift mellem 0 og 10 år for at få et indtryk af, hvordan synligheden vil ændre sig efterhånden som ny beplantning vokser til.

Fotopunkt 1 : Frederikslundvej, mod nordøst

Fotopunkt 2 : Frederikslundvej, mod øst

Fotopunkt 3 : Frederikslundvej sidevej, mod syd

Fotopunkt 4 : Oppe fra Åsbakken, mod syd

Fotopunkt 5 : Inde fra området, mod nordvest

Produktion og effekt

Hovedformålet med projektet er at producere grøn vedvarende el ved hjælp af solceller. Foruden anlæggets størrelse er der en række faktorer, der påvirker, hvor meget energi solcelleanlægget vil producere, når det sættes i drift, herunder solcelletype, montagesystem og lokal solindstråling.  

Solcellemoduler

Solcelleanlægget ved Margrethelund vil bestå af et stort antal solcellemoduler placeret på stativer i parallelle rækker med en forventet højde på op til 3,5 meter. Størrelsen på modulet afhænger af antallet af solcellepaneler i det enkelte modul. Typisk er det en opbygning af 3 paneler i dybden og variable længder, for eksempel på 20-25 meter for den faste sydvendte type.

Typen af solcellemoduler er ikke afgjort på dette stadie, ligesom det er tilfældet for typen af montagesystem.

Mulige montagesystemer

Der er flere forskellige montagesystemer i spil, som hver især har et ret forskelligt produktionsmønster.
Det mest sandsynlige scenarie på nuværende projektstadie er sydvendte solceller placeret på faste stativer. Faste sydvendte solceller er en god simpel konstruktion med en god produktion, særligt midt på dagen.  

En anden mulighed er faste øst-vestvendte paneler. Her er produktion pr. modul en smule lavere, men til gengæld udnyttes arealet mere effektivt, da der blandt andet er mindre afstand mellem solcellerækkerne end for de sydvendte solceller. Produktionen af el for denne type montagesystem er mere jævnt fordelt hen over dagen.

En tredje mulighed er roterbare moduler, som i løbet af dagen vender fra øst mod vest, og således følger solens bevægelse hen over dagen. Bevægelige solceller er en kompliceret konstruktion, som til gengæld kan kombinere nogle af fordelene fra de syd- og øst-vestvendte paneler.

Lokal solindstråling

Med et stort anlæg af solceller kan man producere betragtelige mængder el - selv i Danmark.

Solindstrålingen i lokalområdet omkring Margrethelund er gennemsnitligt 1.180 kWh/m2 om året. Det er udmærket, når man sammenligner med andre breddegrader og geografier i eksempelvis Europa. Længere nordpå er der færre solskinstimer end, der er sydpå, hvor der er flere og kraftigere solskinstimer. Dog har solceller ikke godt af for høj varme - det kan derfor hurtigt blive så varmt, at man får et produktionstab i et solcelleanlæg i stedet for.

Solceller og vindmøller får ikke mere statstilskud, og nye anlæg skal konkurrere med elprisen fra allerede opførte gas, olie, kul og atomkraftværker. Her gør skalaen på projektet en forskel. Med et stort projekt bliver produktionsomkostningerne pr. enhed lavere, og der frigøres et større budget til at betale for den tilslutning til elnettet, som nye vind- og solprojekter også selv skal betale for.  

Anlæggets produktion

Kombinationen mellem forståelse af landskab samt valg af solcelletype og montagesystem muliggør en overslagsberegning på mængden af grøn el.

Med det nuværende projektforslag og det forventede valg af montagesystem (sydvendte solceller på faste stativer) vurderes projektet at kunne producere i omegnen af 65.200 MWh grøn el om året.

Forventet effekt

Solcelleanlægget ved Margrethelund vil tilsluttes det overordnede elforsyningsnet. Den energi der produceres, vil herigennem ikke kun forsyne lokale husstande, men også understøtte forbrugere, virksomheder, institutioner, trafik mv. i en større omgivende region.

Med udgangspunkt i det nuværende projektforslag estimeres solenergianlægget ved Margrethelund at få en effekt på 50 MW (AC) der skal tilsluttes elnettet.

Grøn pulje

Ved opstilling af nye solcelleanlæg pålægges bygherre at indbetale til en grøn pulje i kommunen i forbindelse med nettilslutning af anlægget. Størrelsen på den grønne pulje svarer med nuværende ordning til 40.000 kr. pr. installeret MW, der med nuværende regeringsudspil foreslås hævet med 150%.

Hvis det nuværende projektforslag realiseres udløser det en grøn pulje på godt 2 mio. kr., som kan bruges til udviklingsprojekter i lokalområdet og øvrige tiltag i kommunen. Med regeringens udspil, vil beløbet være på godt 5 mio. kr.

Om NRGi

Baggrunden for projektet er et samarbejde mellem lokale lodsejere og NRGi Renewables A/S. NRGi er et fællesskab af virksomheder inden for energi, grøn omstilling og det byggede miljø, der fungerer som forsyningsselskab for Østjylland. NRGi er ejet af el-forbrugerne i Østjylland herunder forbrugerne i Syddjurs Kommune.

NRGi har indgået en klimapartnerskabsaftale med Syddjurs Kommune om at sikre en fremtidig udbygning med grønne energianlæg. Projektet ved Margrethelund indgår som en del af denne aftale.

Created by Urland ApS